A MAGYAR ÓRIÁSNYÚL

Mentsük meg a Magyar óriásnyulat!

Tisztelt Olvasó!

A következő írás a saját véleményemet tükrözi.

Mivel egy hosszú tapasztalati út elején tartok, ezért írásom többségébben elméleti - és csak részben gyakorlati - kérdésekra ad, keres válaszokat.


   A magyar óriásnyúl a kihalás szélére sodrodott a XXI. század elejére. Bár itt megjegyezném, hogy több magyar óriásnyúlként hirdetett/árult nyúlra ez nem mondható el. Természetesen nem így kellene történie mindennek.

Többször, szomorúan vettem tudomásul, hogy fiatal, leendő nyúltartókat csapnak be - nemzeti érzelmeiket és  tudásuk hiányát kihasználva -, hogy magyar óriásnyúlként adnak el nekik valami egészen más fajtájú nyulakat.

Ezen most már egyáltalán nem csodálkozok. Hiszen a lehetőség adott számukra.

Miért is?

   A kérdésre a választ bonyolítja az is, hogy a 70-es, 80-as évek elején, mikor a magyar óriásnyúltartók létszáma igen magas volt, korabeli fényképek és leírások alapján észrevehető, hogy igen heterogének(különbözők) voltak az egyedek egymáshoz viszonyítva. Tehát ezzel a szemmel nézve ma, hogy lehet az, hogy egységes színű nyulakat árulnak, mikor a létszám drasztikusan csökkent, az összefogás, és a kiállításra járás/értékelés/bírálás is?!

   A köztudatban, hibásan maradt meg az a felfogás, hogy mivel belga óriástól, esetlegesen később német óriás nemesítéséből származik a magyar óriásnyúl, ezért ezekhez a fajtákhoz kell később nyúlnunk vérfrissítés gyanánt. Elkell felejtenünk innentől kezdve a belga- és német óriásokat tenyésztés-biológiai szempontból. Az ő fontosságuk a múlban volt. Természetesen ez nem felejthető.

  A másik legfontosabb válasz a kérdésre az, hogy: a magyar óriásnyúltartók nem igazán fogtak össze. Ezt értem arra, hogy akár klub,- egyesületi-,  vagy baráti kör szinten.

Bár 'valamelyik' összefogásra volt példa, az állandó viták, veszekedések, a kitartás- és a hazaszeretet hiánya , és egyebek miatt ez mind kudarcba fulladt.

Innentől kezdve, jogosan merül fel a kérdés:

Melyik nyulat nevezzük magyar óriásnyúlnak?

Ha erre a kérdésre jogilag kellene válaszolni, akkor a válaszadás igen egyszerű lenne: egyiket sem.

De mivel itt közel száz év alatt történt egy s más, ezt a kérdést más nézőpontból is meg kell vizsgálni.

Természetesen itt is lehetne egyszerű választ adni, ami beleférne egy rövid mondatba, attól ez még lehet, hogy megnemértést okozna.


A kezdetek...

Az 1955 előtt íródott könyvek bemásolt részei, a fajta iránt kiváncsi/érdeklődő embernek olvasásra szolgál. De! Aki netán a fajta elkötelezettje, vagy elkötelezettje szeretne lenni, annak tanulmányozásra szolgál!


Ezekből a könyvekből kiderül - csakis ezekből -, hogy mi a magyar óriásnyúl, milyen céllal hozták létre, alakították, formálták.

A Kárpát-medencébe bekerült háziállatokat a magyarok különös szemmel szelektálták. A XIX.-XX. század fordulóján a magyar óriásnyúl története is hasonlóképpen indult.

Vitéz Andrássovich Géza m. kir. gazdasági főtanácsos - kinek köszönhető a magyar nyúltenyésztés fellendítése - felhívta a tenyésztők figyelmét, hogy a hazánkba hozott belgaóriások utódainak "az öblösebb mellű, de rövidebb derekú állatnak" adjanak előnyt.

Ezt néhányan megfogadták. És ekkor talált rá az első ilyen példányra báró Liptay Frigyesné (Lázár Bors Margit gófnő) lovrini(ma Románia) házinyúltelepén.

Az I. világháború után két tenyésztő, nevezetesen Dr. Viniczay László és Major Ákos, példaképük Andrássovich Géza tanácsát megfogadva, folytatták a munkát tovább, eredményesen.

Ők is tanácsokkal látták el a tenyésztőket:

"...nem kell nekünk mesterségesen nyújtogatott, púpos vagy görnyedt hátú, hosszú fülű szörnyeteg: nekünk gazdasági állat, haszonállat kell." - Dr. Viniczay lászló/1941/

"Untig elég a 18-as fül még sok is, s elégedjünk meg a 68-70 cm-es hosszúsággal." - Major Ákos/1942/

Szép lassan kialakult a magyar óriásnyúl "végleges" testformája, s vele együtt küllemi leírása. A tenyésztők és szakemberek ettől függetlenül tovább javasolták a törzs hosszának csökkentését, a mell szélesbítését, a fül hosszának csökkentését.

folyt. köv.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 28
Heti: 38
Havi: 4
Össz.: 214 222

Látogatottság növelés
Oldal: A magyar óriásnyúlról (2008-2009)
A MAGYAR ÓRIÁSNYÚL - © 2008 - 2024 - magyaroriasnyul.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »